| Kategorie: Zdrowie
Tagi: czosnek
13 marca 2016, 18:51
Jak dodawać czosnek do potraw?
Być może nie wszyscy wiedzą, że istnieje prosty sposób, aby czosnek po podgrzaniu nie stracił swoich właściwości zdrowotnych.
Aby w czosnku wytworzyła się allicyna, najaktywniejsza substancja o największych właściwościach zdrowotnych, muszą połączyć się dwie zawarte w nim substancje: allina i allinaza. Następuje to w czasie krojenia, zgniatania, przeżuwania czosnku (kiedy czujemy charakterystyczne pieczenie). Allinaza jest wrażliwa na wysoką temperaturą i dlatego, jeśli wrzucimy czosnek zaraz po pokrojeniu do gorącego dania, allinaza ulegnie zniszczeniu i nigdy nie powstanie allicyna. Żeby tego uniknąć, wystarczy po zmiażdżeniu lub pokrojeniu czosnku odczekać 10 minut przed wrzuceniem go do gorącego dania. Po takim czasie wytworzy się maksymalna ilość allicyny i czosnek można poddawać obróbce termicznej, nie tracąc jego właściwości :)
źródło http://veganbanda.pl/index.php/recipe/jak-dodawac-czosnek-do-potraw/